Yarı Otomatik Vites Arabalar
Yarı Otomatik Vites Arabalar
Otomatik vites arabalar kullanım kolaylıkları sebebi ile özellikle kadınlar tarafından çok sık tercih ediliyor. Hem sürüş kolaylığı, hem de serilik trafiğin yoğun olduğu noktalarda dahi problemsiz ilerleme sunuyor. Özellikle debriyaj pedalının olmaması büyük ölçüde korkuyu da azaltıyor.
Öncelikle otomatik vites araçların yarı otomatik ve tam otomatik olmak üzere iki gruba ayrıldığı bilinmelidir. Her iki tipte de debriyaj pedalı bulunmaz. Tek fark vitesin geçiş yöntemleridir. Yarı otomatik vitesli araçlarda tek kavramalı yarı otomatik şanzıman ya da çift kavramalı yarı otomatik şanzıman vardır.
Şanzıman Farklı
Tek kavramalı yarı otomatik tip Triptonic ya da easytronic modellerde bulunan şanzıman tipidir. Vites geçişlerinde titreşim hissedilir ki bu yarı otomatik vites arabalar için hayli normal bir durumdur. Araç kullanıcısı dilerse kendisi tıpkı manuel araç gibi vitesi kontrol de edebilir. Debriyaj sorunu bu tip durumlarda yine olmayacaktır.
Çift kavramalı yarı otomatik tip de araç modeline göre EDC, DSG şeklinde ifade edilir. Tek kavramalı şanzıman tiplerine göre vites geçişleri yumuşak ve titreşimsizdir. Ancak bu tip şanzımanlarda ve tek kavramalı şanzımanlarda dik yokuş çıkarken aracın geriye kayma ihtimali söz konusudur. Risk tek kavramalı şanzıman tiplerinde daha fazladır.
Tam Otomatikten Farkı Nedir?
Tam otomatik vitesli araçlarda kullanıcının kontrolü yalnızca direksiyondur. Çünkü vites geçişlerini araç kendi hızına ve yol durumuna göre ayarlar. Dolayısıyla araç vites geçişlerinde yarı otomatik araçlar gibi titreşim uygulamaz. Ayrıca yarı otomatik araçların bazıları manuel kullanılabilirken, tam otomatik araçların hiçbiri manuel olarak kullanılmaz.
Otomatik vites araçlar ile yarı otomatik vites araçlar arasındaki diğer bir fark da yokuş çıkma kapasitesidir. Yarı otomatik araçlar yokuş çıkarken geri kaydırma gibi riskler doğurabilmektedir.
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.